Részletes információk

Minden filmet meg lehet nézni, de van sok, amit nem érdemes.

Dudás Viktor szakmai karrierjét 1997-ben a MAX magazin magyar kiadásának alapító szerkesztő-rovatvezetőjeként kezdte, ahol 1999-től megbízott főszerkesztőként dolgozott. A VOX mozimagazin®hoz 2001-ben került vezetőszerkesztőként, majd 2003-tól 2011 decemberéig a lap főszerkesztője volt. A magazin az irányítása alatt vált piacvezetővé, miközben életre hívták az első magyar független szakmai filmdíjat is, VOXCarTM-díj néven, amely az első olyan magyar filmes díjátadó volt, amelyet televízió közvetített.
Főszerkesztő, lap- és brand-manager munkájával párhuzamosan 2004-től a magyar filmek nemzetközi piacra segítésével kezdett foglalkozni, amit 2012-ben a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársaként végzett tovább. Közreműködésével a magyar állami filmvagyon elemei több mint 20 év szünet után ismét hivatalosan megjelentek a nemzetközi filmkereskedelmi piacon.

2013-tól 2017 végéig az MTVA Kereskedelmi és Vagyongazdálkodási Igazgatóságán volt főtanácsadó, ahol akvizíciós tevékenység mellett az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások piacra segítésével foglalkozott. Jelenleg részt vesz a Nemzeti Filmintézet gyártásában készült televíziós és dokumentumfilm tartalmak kiválogatásában mind a külföldi és belföldi forgalmazás, mind pedig a fesztiválokon történő részvétel szempontjából.
Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén magyar média tartalmak világpiacra juttatásával jelenleg is foglalkozik, illetve hazai alkotók nemzetközi projektekben való részvételét menedzseli. Kiemelt partnere a Terra Mater Factual Studios (A) és a Hooded Crow Pictures (UK).

Kritikai véleményét filmekről, állásfoglalását filmszakmai kérdésekben rendszeresen kérik ki a média minden területén, melyeket #filmszakértő brandjén keresztül fogalmaz meg. Az Oscar-díj átadók magyarországi közvetítéseinek kilenc alkalommal volt szakkomentátora, több más filmes díjátadó mellett. 2023-tól Észak-Amerika legnagyobb független filmkritikusi szervezetének a Critics Choice Association nemzetközi szekciójának tagja.

Oktatóként már újságírói minőségében is részt vett több képzésben, míg filmes ismereteit a METU és a MOME diákjainak adta már át több féléven keresztül, ez utóbbiban kommunikációs kurzusokat is tartva, illetve a Raindance és az SzFE szervezésében is tartott kurzusokat fiatal alkotók számára.

Filmes tevékenységei mellett zenei elhivatottsága és kapcsolatrendszere felhasználásával 2019-ben Budapest Jammin’ címmel rendezett dokumentumfilmet, amely hazánk fővárosának pezsgő és színes jamsession-jeinek világába kalauzolja el a nézőket. A Budapest Jammin’ az első zenei témájú, sorrendben az ötödik dokumentumfilm, amit rendezőként jegyez.

A 2017-ben osztrák-cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Mária Terézia-sorozatban produkciós manager-ként vett részt.

Szakmai karrierjében a rádió, a rádiózás is szinte végig jelen volt. 2004-2008 között az ország akkor vezető kereskedelmi rádiójában, a Danubius Rádióban minden héten jelentkezett a filmvilág híreivel. (Sokan a mai napig így ismerik, mint „Viktor Dudikoff, a Danubius Rádió Mozi-nindzsája”). Majd 2007-2009 között a Radio Café hetente jelentkező Filmtabletta című műsorának volt műsorvezetője. 2012-ben a Lánchíd Rádió filmes műsorában is közreműködött. Jelenleg a MannaFM-en hallható hetente jelentkező CINEmanna című műsora.

A néző a vidám filmért megy be a moziba, tragédiának ott az élet.
– Bujtor István

Kapcsolat

Ha bármilyen filmszakmai kérdésben érdekel a véleményem szívesen elmondom.

filmszakerto/kukac/gmail.com